Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Wiadomości CC.FUT (COCOA)
9317.000-937.000(-9.14%)Cocoa Futures (US) - Kakao
Towary (CFD)
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus

Ceny kakao gwałtownie rosną, ponieważ 2024 r. to trzeci z rzędu rok, gdy podaż nie jest w stanie zaspokoić popytu. Z analiz Allianz Trade wynika, że cenę za to będą płacić konsumenci. W latach 2015-2019 tona kakao kosztowała średnio około 2500 USD. Obecnie ceny kontraktów terminowych na kakao pobiły 46-letni rekord, przekraczając 6000 USD za tonę, ponieważ oczekiwać można, iż konsumpcja przewyższy produkcję i w efekcie niedobór kakao wyniesie 374 000 ton.

Ceny kakao kontynuują rajd. Od początku 2024 roku ceny słodkiego surowca na nowojorskiej giełdzie prawie się podwoiły i śrubują historyczne rekordy. W Londynie jest jeszcze drożej.

Kilkakrotny wzrost cen kakao przyćmiewa radość z rekordowych wyników największego na GPW producenta słodyczy. To problem całej branży.

Bardzo duży wzrost cen ziarna kakao będzie miał negatywny wpływ na wyniki Wawelu od drugiego kwartału 2024 roku - podała spółka w komunikacie.

Mechanizm tworzenia ostatecznej ceny surowców kakaowych, których używa przemysł, jak miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz proszek kakaowy jest dość skomplikowany i nie wynika wprost z notowań ziarna kakaowego na giełdach w Londynie i Nowym Jorku. Wpływ na ostateczną cenę tych surowców mają bowiem jeszcze: współczynnik ratio oraz koszt transportu - zwraca uwagę Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.

Mechanizm tworzenia ostatecznej ceny surowców kakaowych, których używa przemysł, jak miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz proszek kakaowy jest dość skomplikowany i nie wynika wprost z notowań ziarna kakaowego na giełdach w Londynie i Nowym Jorku. Wpływ na ostateczną cenę tych surowców mają bowiem jeszcze: współczynnik ratio oraz koszt transportu - zwraca uwagę Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.

Gwałtowny wzrost cen kakao i wojna cenowa sieci handlowych doskwierają czołowemu producentowi słodyczy. Mimo to poprawia wyniki, a wkrótce otworzy muzeum czekolady.

Jest jednym z największych rynków surowcowych na świecie, porównywalnym np. z rynkiem kawy. "Kakao stało się jak bitcoin" - mówi Krzysztof Stypułkowski z firmy Manufaktura Czekolady w rozmowie z serwisem finanse.wp.pl.

Koszt kakao gwałtownie wzrósł, dlatego duży producent czekolady Lindt & Sprüngli, rozważa obecnie podwyższenie cen czekolady.

Ryzyko związane z nadmiernym niedoborem surowca podbiło ceny kakao. Odnotowało ono najlepszy miesięczny wynik od 2001 r.

Zmiany klimatyczne przekładają się na systematyczny wzrost cen kakao. Ta rynkowa tendencja to spore wyzwanie dla firm wytwarzających słodycze. Producenci mogą zmieniać receptury, by zawierały mniej drogocennego składnika – przekonuje Paweł Majtkowski, analityk internetowej platformy inwestycyjnej eToro.

Słodycze i desery już są najmocniej drożejącą kategorią produktową w sklepach. W styczniu rdr. zdrożały o ponad 14%. A to nie koniec podwyżek, ponieważ kakao staje się coraz bardziej kosztowne na całym świecie.

Rajd cen kakao nie wykazuje oznak spowolnienia, a jego notowania osiągają nowe rekordy w Nowym Jorku z powodu narastających obaw dotyczących braków w dostawach – podaje agencja Bloomberg.

W ciągu ostatniego roku odnotowano wzrost cen o ok 70%. Czy tak duże wzrosty były do przewidzenia oraz jak wpłynie to na koszty firm i ceny produktów? Odpowiada Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.

W ciągu ostatniego roku odnotowano wzrost cen o ok 70%. Czy tak duże wzrosty były do przewidzenia oraz jak wpłynie to na koszty firm i ceny produktów - odpowiada Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus