Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Wiadomości CC.FUT (COCOA)
8566.0000.000(0.00%)Cocoa Futures (US) - Kakao
Towary (CFD)
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Ceny kakao kontynuują rajd. Od początku 2024 roku ceny słodkiego surowca na nowojorskiej giełdzie prawie się podwoiły i śrubują historyczne rekordy. W Londynie jest jeszcze drożej.
Kilkakrotny wzrost cen kakao przyćmiewa radość z rekordowych wyników największego na GPW producenta słodyczy. To problem całej branży.
Bardzo duży wzrost cen ziarna kakao będzie miał negatywny wpływ na wyniki Wawelu od drugiego kwartału 2024 roku - podała spółka w komunikacie.
Mechanizm tworzenia ostatecznej ceny surowców kakaowych, których używa przemysł, jak miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz proszek kakaowy jest dość skomplikowany i nie wynika wprost z notowań ziarna kakaowego na giełdach w Londynie i Nowym Jorku. Wpływ na ostateczną cenę tych surowców mają bowiem jeszcze: współczynnik ratio oraz koszt transportu - zwraca uwagę Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Mechanizm tworzenia ostatecznej ceny surowców kakaowych, których używa przemysł, jak miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz proszek kakaowy jest dość skomplikowany i nie wynika wprost z notowań ziarna kakaowego na giełdach w Londynie i Nowym Jorku. Wpływ na ostateczną cenę tych surowców mają bowiem jeszcze: współczynnik ratio oraz koszt transportu - zwraca uwagę Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Gwałtowny wzrost cen kakao i wojna cenowa sieci handlowych doskwierają czołowemu producentowi słodyczy. Mimo to poprawia wyniki, a wkrótce otworzy muzeum czekolady.
Jest jednym z największych rynków surowcowych na świecie, porównywalnym np. z rynkiem kawy. "Kakao stało się jak bitcoin" - mówi Krzysztof Stypułkowski z firmy Manufaktura Czekolady w rozmowie z serwisem finanse.wp.pl.
Koszt kakao gwałtownie wzrósł, dlatego duży producent czekolady Lindt & Sprüngli, rozważa obecnie podwyższenie cen czekolady.
Ryzyko związane z nadmiernym niedoborem surowca podbiło ceny kakao. Odnotowało ono najlepszy miesięczny wynik od 2001 r.
Zmiany klimatyczne przekładają się na systematyczny wzrost cen kakao. Ta rynkowa tendencja to spore wyzwanie dla firm wytwarzających słodycze. Producenci mogą zmieniać receptury, by zawierały mniej drogocennego składnika – przekonuje Paweł Majtkowski, analityk internetowej platformy inwestycyjnej eToro.
Słodycze i desery już są najmocniej drożejącą kategorią produktową w sklepach. W styczniu rdr. zdrożały o ponad 14%. A to nie koniec podwyżek, ponieważ kakao staje się coraz bardziej kosztowne na całym świecie.
Rajd cen kakao nie wykazuje oznak spowolnienia, a jego notowania osiągają nowe rekordy w Nowym Jorku z powodu narastających obaw dotyczących braków w dostawach – podaje agencja Bloomberg.
W ciągu ostatniego roku odnotowano wzrost cen o ok 70%. Czy tak duże wzrosty były do przewidzenia oraz jak wpłynie to na koszty firm i ceny produktów? Odpowiada Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
W ciągu ostatniego roku odnotowano wzrost cen o ok 70%. Czy tak duże wzrosty były do przewidzenia oraz jak wpłynie to na koszty firm i ceny produktów - odpowiada Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Nie jest tajemnicą że ostanie zbiory ziarna kakao nie należały do udanych, w związku z czym można było przewidywać wzrosty cen tego surowca, natomiast zapewne mało kto spodziewał się tak znacznego wzrostu cen, jaki miał miejsce w lutym tego roku – mówi Szymon Poliński, prezes Fabryki Cukierniczej KOPERNIK S.A.
Padają kolejne rekordy cen kakao. Na nowojorskim rynku osiągnęły poziom nienotowany jeszcze w historii - 5874 dolary za tonę. Koszt produkcji tego kluczowego składnika czekolady przez rok wzrósł niemal dwukrotnie.
Do najwyższego poziomu w historii wzrosły w czwartek notowania kontraktów terminowych na kakao. Na rynku obserwowany jest niedobór surowca co zapewne przełoży się na ceny produktów zawierających kakao (głównie słodyczy), a w konsekwencji , wpłynie na inflację.
Czy UE będzie miała wystarczającą ilość kakao po wejściu w życie dyrektywy EUDR, czyli przepisów dotyczących wylesiania? To pytanie zadają sobie rynkowi eksperci i unijni producenci słodyczy, którzy już teraz zmagają się z niższą podażą i rekordowymi cenami tego surowca.
Czy UE będzie miała wystarczającą ilość kakao po wejściu w życie dyrektywy EUDR, czyli przepisów dotyczących wylesiania? To pytanie zadają sobie rynkowi eksperci i unijni producenci słodyczy, którzy już teraz zmagają się z niższą podażą i rekordowymi cenami tego surowca.
Nestlé prezentuje pierwsze produkty KITKAT stworzone z wykorzystaniem masy kakaowej, która pochodzi z kakaowców uprawianych przez rolników biorących udział w programie Income Accelerator. Inicjatywa ma na celu wsparcie lokalnych społeczności w poprawie jakości życia oraz zwiększenie świadomości konsumentów na temat zrównoważonych praktyk rolniczych na plantacjach kakao.
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus