Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Wiadomości CC.FUT (COCOA)
8566.0000.000(0.00%)Cocoa Futures (US) - Kakao
Towary (CFD)
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Konkurencją dla tradycyjnej uprawy kakao, jak podaje Business Insider, może być jego uprawa w laboratorium. Pomysł ten, jak dodano, ma związek ze zmianami klimatycznymi, które w konsekwencji zagrażają tradycyjnym uprawom kakao.
Produkcja kakao na bazie komórek pobranych z drzewa kakaowca może być odpowiedzią na zmiany klimatyczne, wykorzystywanie pracy dzieci na plantacjach i rosnący globalny popyt na czekoladę - pisze w niedzielę AP. Jak dodaje, na świecie jest tylko kilka firm na świecie, które zajmują się taką produkcją.
Od 30 grudnia tego roku zacznie w Polsce obowiązywać unijne rozporządzenie EUDR. Firmy, które zostaną nim objęte, będą musiały wykazać, że ich produkty - jak soja, wołowina, kawa, kakao, a przede wszystkim...
Produkcja kakao na bazie komórek pobranych z drzewa kakaowca może być odpowiedzią na zmiany klimatyczne, wykorzystywanie pracy dzieci na plantacjach i rosnący globalny popyt na czekoladę - pisze w niedzielę AP. Jak dodaje, na świecie jest tylko kilka firm na świecie, które zajmują się taką produkcją.
Tradycyjna spółka Kessko z niemieckiego Bonn jest niewypłacalna. Produkuje składniki do pieczenia i wyrobów cukierniczych sprzedając je w 40 krajach. Powodem tego jest znacznie droższe kakao. Firma chce się zrestrukturyzować w ramach samorządu.
Założyciel południowokoreańskiego giganta technologicznego Kakao Corp, Kim Beom Su, został aresztowany we wtorek pod zarzutem manipulowania akcjami podczas przejęcia znanej w branży K-Pop agencji artystycznej SM Entertainment.
Ceny surowców, które trafiają na śniadaniowy stół, ruszyły w górę i na razie nie widać szans na spadki. Sok pomarańczowy drożeje z powodu huraganów i chorób, kawa z powodu suszy i gigantycznego boomu w Chinach - pisze we wtorek "Rzeczpospolita".
Ceny surowców, które trafiają na śniadaniowy stół, ruszyły w górę i na razie nie widać szans na spadki. Sok pomarańczowy drożeje z powodu huraganów i chorób, kawa z powodu suszy i gigantycznego boomu w Chinach - pisze we wtorek "Rzeczpospolita".
Ceny surowców, które trafiają na śniadaniowy stół, ruszyły w górę i na razie nie widać szans na spadki. Sok pomarańczowy drożeje z powodu huraganów i chorób, kawa z powodu suszy i gigantycznego boomu w Chinach - pisze we wtorek "Rzeczpospolita".
Podwyżki cen energii elektrycznej, rosnące koszty utylizacji odpadów medycznych, podwyżki wynagrodzeń w ochronie zdrowia i gwałtowny wzrost ceny kakao, czyli głównego składnika czekolad wydawanych krwiodawcom – to powody, dla których Ministerstwo Zdrowia chce podnieść opłaty za składniki krwi.
Ceny kakao wzrosły do rekordowego poziomu w tym roku, jednak są powody do optymizmu zdaniem brokera Marex Group. Już wkrótce może nastąpić ożywienie produkcji kakao, które położy kres niedoborom - przekazał we wtorek Bloomberg.
Notowania kakao zmierzają ku najdłuższej serii strat od dwóch lat w Nowym Jorku, ponieważ uwaga skupia się na sprzyjającej pogodzie, która może wspierać uprawy w kluczowych regionach Afryki Zachodniej – podaje agencja Bloomberg.
W tym roku firma E.Wedel zamierza sfinalizować
największą od 100 lat inwestycję. Obejmuje ona nową przestrzeń fabryczną i
muzeum czekolady.
Firma Foodcom opracowała raport dot. rynku produktów roślinnych obejmującego takie produkty jak płatki ziemniaczane, gluten pszenny witalny oraz kakao w proszku.
Po trzydniowym rajdzie, w piątek ceny kakao dopadła korekta. Notowania kontraktów na ten surowiec spadły na nowojorskiej giełdzie o 11 proc. Rynek podaje się przy tym ogromnej zmienności.
Drugi co do wielkości producent kakao na świecie, Ghana, zamierza opóźnić dostawy do 350 000 ton ziaren kawy na przyszły sezon ze względu na słabe zbiory, podało pięć źródeł Reutersowi, potwierdzając dalsze pogorszenie perspektyw dla światowego przemysłu czekoladowego.
Kontrakty terminowe na kakao mocno drożeją podczas czwartkowej sesji na nowojorskiej giełdzie towarowej (NYMEX). Do głosu ponownie doszły obawy o przyszłą podaż tego surowca.
– Wszystko, co zawiera kakao, kosztuje dziś absurdalnie dużo. A najbardziej zdumiewające jest to, że w mojej ocenie, to efekt czystej spekulacji – mówi w rozmowie z Business Insiderem Krzysztof Pawiński, prezes Maspex.
Przy szybko rosnących cenach kakao coraz częściej pojawiają się spekulacje o tym, że producenci mogą chcieć zmienić skład swoich produktów aby zmniejszyć koszty produkcji. Jednak nie jest to takie proste. Konsumenci mogą być spokojni, ich ulubiony smakołyk będzie im gwarantował takie same doznania smakowe.
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus