Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Wiadomości CC.FUT (COCOA)
8566.0000.000(0.00%)Cocoa Futures (US) - Kakao
Towary (CFD)
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Błyskawicznie rosnące w tym roku ceny kakao na globalnym rynku przyciągają uwagę już nie tylko inwestorów. Przyczyną dynamicznego wzrostu cen są niesprzyjające warunki pogodowe w Afryce Zachodniej, której kraje są głównymi dostawcami kakao na światowe rynki. Przekłada się to na wielkość i jakość zbiorów, a przy tym trudno oczekiwać zmiany trendu w krótkim terminie. W konsekwencji rosną ceny produktów czekoladowych na rynku detalicznym.
W Światowy Dzień Czekolady, który przypada 12 kwietnia, miłośnicy tego słodkiego przysmaku stają przed gorzką prawdą. Ceny kakao, kluczowego składnika czekolady, osiągają rekordowe poziomy – przekraczają 10 tys. dolarów za tonę, czyli trzykrotnie więcej niż w ubiegłym roku.
Trwa zwyżkowa passa cen kakao. Zwyżka notowań surowca wynika z obaw o przyszłe dostawy.
12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. Cieszymy się na to nasze święto. Ale Światowy Dzień Czekolady obchodzimy i celebrujemy już nie tak hucznie jak poprzednio, gdyż dla nas dużym wyzwaniem są rosnące ceny ziarna kakao - mówi Weronika Kazimierczak, współwłaścicielka Manufaktury Doti.
Ceny kakao biją historyczne rekordy przez zmiany klimatu, a zbiory będą coraz gorsze - ocenia w raporcie UNCTAD - agenda ONZ ds. handlu.
Ceny kakao biją historyczne rekordy przez zmiany klimatu, a zbiory będą coraz gorsze - ocenia w raporcie UNCTAD - agenda ONZ ds. handlu.
Ceny kakao nadal rosną, w tym tygodniu cena ziaren kakaowych po raz pierwszy na rynku kontraktów terminowych przekroczyła 10 000 USD za tonę. W ciągu ostatniego roku cena kakao wzrosła ponad trzykrotnie - mówi Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Ceny kakao na światowych rynkach biją historyczne rekordy. Według analityków może to oznaczać podwyżki cen słodyczy na Wielkanoc i w kolejnych miesiącach. Wśród przyczyn są susze, upały i gwałtowne burze w Afryce Zachodniej, gdzie wytwarza się najwięcej ziaren.
Ceny kakao na światowych rynkach biją historyczne rekordy. Według analityków może to oznaczać podwyżki cen słodyczy na Wielkanoc i w kolejnych miesiącach. Wśród przyczyn są susze, upały i gwałtowne burze w Afryce Zachodniej, gdzie wytwarza się najwięcej ziaren.
- Wysokie ceny kakao stanowią poważne wyzwanie dla producentów czekolady – będą oznaczać wyższe ceny produktów z kakao w sklepach, a także może to także prowadzić do przynajmniej czasowego zmniejszenia marży producentów - komentuje Paweł Majtkowski, analityk rynkowy eToro.
Wtorkowa sesja przyniosła niewielkie zmiany głównej pary walutowej, która wczoraj lekko zniżkowała ale wciąż notowania oscylują pomiędzy poziomem 1,0850 a 1,08.
Malejące dostawy sprawiają, że jeden z głównych surowców używanych do produkcji czekolady jest najdroższy w historii, a cena tony kakao to ok. 10 tys. dol. - czytamy w środowym wydaniu "Dziennika Gazety Prawnej".
Malejące dostawy sprawiają, że jeden z głównych surowców używanych do produkcji czekolady jest najdroższy w historii, a cena tony kakao to ok. 10 tys. dol. - czytamy w środowym wydaniu "Dziennika Gazety Prawnej".
Malejące dostawy sprawiają, że jeden z głównych surowców używanych do produkcji czekolady jest najdroższy w historii, a cena tony kakao to ok. 10 tys. dol. - czytamy w środowym wydaniu "Dziennika Gazety Prawnej".
Ceny kakao notują gwałtowne wzrosty, które wynikają przede wszystkim z bardzo słabej podaży. Jak pisze Allianz Trade, już trzeci rok z...
Ceny kakao poszły w marcu w górę na giełdzie towarowej w Nowym Jorku o ponad 50 proc. Analitycy podają, że stało się to słabych zbiorach w Afryce Zachodniej spowodowanych niekorzystną pogodą i chorobami upraw. Ich zdaniem ceny kakao mogą jeszcze wzrosnąć.
Ceny kakao poszły w marcu w górę na giełdzie towarowej w Nowym Jorku o ponad 50 proc. Analitycy podają, że stało się to słabych zbiorach w Afryce Zachodniej spowodowanych niekorzystną pogodą i chorobami upraw. Ich zdaniem ceny kakao mogą jeszcze wzrosnąć.
Ceny kakao poszły w marcu w górę na giełdzie towarowej w Nowym Jorku o ponad 50 proc. Analitycy podają, że stało się to słabych zbiorach w Afryce Zachodniej spowodowanych niekorzystną pogodą i chorobami upraw. Ich zdaniem ceny kakao mogą jeszcze wzrosnąć.
Ceny kakao gwałtownie rosną, ponieważ 2024 r. to trzeci z rzędu rok, gdy podaż nie jest w stanie zaspokoić popytu. Z analiz Allianz Trade wynika, że cenę za to będą płacić konsumenci. W latach 2015-2019 tona kakao kosztowała średnio około 2500 USD. Obecnie ceny kontraktów terminowych na kakao pobiły 46-letni rekord, przekraczając 6000 USD za tonę, ponieważ oczekiwać można, iż konsumpcja przewyższy produkcję i w efekcie niedobór kakao wyniesie 374 000 ton.
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus