Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
![Infostrefa o rynku](/gfx/logos/oid__13.jpg)
OFE w maju zwiększyły alokację w akcje krajowe o ok. 293 mln zł do 181,83 mld zł - wynika z danych KNF.
![portalspozywczy.pl](/gfx/logos/oid__21.jpg)
W należącym do Orlenu oddziale PGNiG w Odolanowie, w ramach programu badawczego InGrid Power to Gas, ruszyła instalacja do przetwarzania energii elektrycznej produkowanej ze źródeł odnawialnych w paliwa gazowe, jak wodór - poinformował we wtorek koncern.
![portalspozywczy.pl](/gfx/logos/oid__21.jpg)
W należącym do Orlenu oddziale PGNiG w Odolanowie, w ramach programu badawczego InGrid Power to Gas, ruszyła instalacja do przetwarzania energii elektrycznej produkowanej ze źródeł odnawialnych w paliwa gazowe, jak wodór - poinformował we wtorek koncern.
![portalspozywczy.pl](/gfx/logos/oid__21.jpg)
Lidl, który w Polsce ma już ponad 900 sklepów, otwiera kolejne placówki. Tym razem w Warszawie i w Poznaniu.
![portalspozywczy.pl](/gfx/logos/oid__21.jpg)
Serwis Travelist.pl nie określał w widocznym miejscu, że prezentuje oferty pochodzące od przedsiębiorców, przez co informacje te mogły być niezrozumiałe dla użytkowników - przekazano we wtorkowym komunikacie UOKiK. Urząd zobowiązał serwis do zmiany miejsca publikacji tych informacji.
![portalspozywczy.pl](/gfx/logos/oid__21.jpg)
Niemal nieodczuwalne bezrobocie (na poziomie 5 % od wielu lat) powoduje, że na rynku brakuje pracowników. Eksperci z Polskiego Instytutu Ekonomicznego przewidują, że stopa bezrobocia w Polsce w 2024 roku ma kształtować się na poziomie około 5,2%. W przypadku pracowników sezonowych brak jest wyjątkowo dotkliwy.
Rząd nie planuje większych zmian systemowych w podatku VAT w 2025 - podano w założeniach do projektu budżetu na 2025 rok.
![Infostrefa Tematy Dnia](/gfx/logos/oid__12.jpg)
Rząd nie planuje większych zmian systemowych w podatku VAT w 2025 - podano w założeniach do projektu budżetu na 2025 rok.
![portalspozywczy.pl](/gfx/logos/oid__21.jpg)
Jan Grabowski, ostatnio dyrektor generalny MBDA w Polsce, został członkiem zarządu Polskiej Grupy Zbrojeniowej – poinformowała we wtorek PGZ.
![portalspozywczy.pl](/gfx/logos/oid__21.jpg)
Pierwsze informacje na temat sushi pochodzą z okresu Heian (794-1185) kiedy to było przekąską w postaci sfermentowanej ryby, otoczonej ryżem, który miał właściwości konserwujące. W Polsce sushi zaczęło pojawiać się w latach 90. XX wieku i stopniowo zaczęło cieszyć się coraz większym zainteresowaniem.
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus