W lutym 2019 r. inflacja po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 1,0 proc. Wskaźnik CPI w analizowanym okresie wyniósł 1,2 proc. (r/r).
Narodowy Bank Polski opublikował 18 marca 2019 r. komunikat o wskaźnikach inflacji bazowej w lutym 2019 r. W relacji rok do roku inflacja:
- po wyłączeniu cen administrowanych (podlegających kontroli państwa) wyniosła 1,4 proc., wobec 0,9 proc. miesiąc wcześniej;
- po wyłączeniu cen najbardziej zmiennych wyniosła 1,1 proc., wobec 1,0 proc. miesiąc wcześniej;
- po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 1,0 proc., wobec 0,8 proc. miesiąc wcześniej;
- tzw. 15-proc. średnia obcięta, która eliminuje wpływ 15 proc. koszyka cen o najmniejszej i największej dynamice, wyniosła 1,4 proc., wobec 1,3 proc. miesiąc wcześniej.
W lutym wskaźnik inflacji CPI wzrósł do 1,2 proc. r/r (o 0,5 pp. w stosunku do stycznia). Do wzrostu inflacji przyczynił się głównie wzrost dynamiki cen żywności (warzyw), cen usług (głównie w zakresie łączności i administrowanych usług związanych z użytkowaniem mieszkania), jak również energii (paliw do prywatnych środków transportu, dodatni efekt bazy związany ze znacznie silniejszym spadkiem ich cen przed rokiem).
W efekcie aktualizacji systemu wag stosowanego do obliczania wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych wstępny szacunek wskaźnika CPI w styczniu został zrewidowany w dół o 0,2 pp. (do 0,7 proc. r/r wobec szacunku GUS 0,9 proc. r/r z lutego br.).