GOB (GOBARTO) szacuje, że największe koszty integracji grupy z Zakładami Mięsnymi Silesia zostały już poniesione, poinformował wiceprezes Rafał Oleszak. Wskazał też, że segment trzody chlewnej pozostaje pod wpływem niskich cen żywca wieprzowego.
"Wpływ ma wyniki w III kwartale miała sytuacja w trzech podstawowych obszarach, a także restrukturyzacja – integracja z Silesią. Ten okres integracji wiąże się z dużymi kosztami, natomiast mogę powiedzieć, że największe koszty tej operacji są za nami" - powiedział Oleszak podczas konferencji prasowej.
W końcówce 2017 roku Grupa Gobarto nabyła udziały w ZM Silesia (wraz z spółkami zależnymi), co miało na celu rozbudowę zdolności w zakresie produkcji wędlin w Grupie. Aktualnie trwa integracja tych spółek z główną częścią grupy oraz niezbędna restrukturyzacja.
"Ze względu na duże zróżnicowanie potencjału produkcyjnego poszczególnych zakładów produkcyjnych nabytych w ramach przejęcia oraz jednoczesnego zakupu od Cedrob zakładu produkcyjnego w Ciechanowie wraz z siecią sklepów, tocząca się restrukturyzacja ma charakter głębokiej zmiany w zakresie realizowanych aktywności w poszczególnych obszarach" - podała spółka w komunikacie.
Dotychczas działający zakład produkujący wędliny zlokalizowany w Ciechanowie został zamknięty, a całość produkcji zostaje przenoszona do zakładu w Sosnowcu, który posiada nadwyżkę niewykorzystanych zdolności produkcyjnych. Usprawni to proces produkcji poszczególnych marek oraz zarządzanie portfelem sprzedaży. Etap realokacji produkcji wiąże się z wysokimi nakładami dotyczącymi kosztów wynagrodzeń oraz zdublowaniem części kosztów stałych produkcji, podkreśla Gobarto.
Wiceprezes wskazał, że segment trzody chlewnej jest pod wpływem niskich cen żywca wieprzowego.
"Utrzymujące się od dłuższego czasu niskie notowania cen żywca na niemieckiej giełdzie (ZMP) determinują jego ceny w Polsce i Europie. Ich poziom jest tak niski, że nie pokrywa on kosztów produkcji trzody chlewnej. W ostatnim czasie, na skutek chwilowego zawieszenia eksportu polskiej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych, trend spadkowy cen żywca jeszcze się pogłębił" - wskazała spółka.
Podkreśliła też, że najlepszy wynik w Grupie zanotował segment Mięso i wędliny reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Jego przychody wyniosły 1,22 mld zł. Zysk operacyjny osiągnął wartość 21,74 mln zł, natomiast EBITDA segmentu to 36,41 mln zł.
"Podsumowując, mogę powiedzieć, że segment Mięso i wędliny działa dobrze, trzoda chlewna - pozostaje pod wpływem niekorzystnej sytuacji rynkowej, segment przetwórczy jest w trakcie restrukturyzacji, segment zboża - jego wynik jest pod wpływem suszy, pozostałe - rozwijają się stabilnie, zyskownie" - powiedział Oleszak.
Gobarto (dawniej Polski Koncern Mięsny Duda) to największa w Polsce firma zajmująca się ubojem i rozbiorem mięsa czerwonego. Spółka jest notowana na GPW od 2002 r. Należy do grupy kapitałowej Cedrob.