Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus

Tarczyński pracuje nad alternatywnymi źródłami białek

Udostępnij

TAR (TARCZYNSKI), lider segmentu przekąsek białkowych branży FMCG, pracuje nad przełomowym preparatem wielobiałkowym pozyskiwanym z grochu i alg morskich. Projekt znalazł się na liście wybranych do dofinansowania przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Kwota dotacji opiewa na ponad 37 mln zł.

Wdrażanie innowacyjnych rozwiązań jest od lat kluczowym elementem działań i rozwoju firmy Tarczyński. Obecnie spółka pracuje m.in. nad wielobiałkowym preparatem, który ma być alternatywą dla białek odzwierzęcych. Opracowywany produkt to odpowiedź na ewoluujące preferencje konsumentów rynku spożywczego, w tym rosnące znaczenie przekąsek wspierających zdrowe odżywianie.

Po etapie prac badawczych spółka zamierza samodzielnie wytwarzać mieszankę białek pochodzących z grochu oraz makroalg morskich. Wyjściowy produkt - przypominający strukturę mięsa - będzie charakteryzował się szczególnymi właściwościami odżywczymi i prozdrowotnymi. Celem jest uzyskanie preparatu, który przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy miażdżyca. Dodatkowo preparat ma wykazywać wysoką zdolność do poprawy walorów smakowych wędlin o smak umami.

Proekologiczna ekstrakcja białka z grochu i alg, nad którą pracują nasi technolodzy, to koncept innowacyjny w skali globalnej. Uzyskanie wysokobiałkowego produktu roślinnego o strukturze zbliżonej do mięsa pozostaje wyzwaniem dla rynku, jednocześnie wydaje się nieuniknionym kierunkiem rozwoju branży w kontekście zrównoważonego rozwoju. Systematyczne zwiększanie udziału surowców białkowych pochodzenia roślinnego jest realną szansą na zmniejszenie śladu węglowego w przetwórstwie mięsnym – mówi Dawid Tarczyński, Członek Zarządu oraz Dyrektor ds. Rozwoju firmy Tarczyński S.A.

Pozyskany preparat białkowy stanie się składnikiem nowej linii kabanosów mięsnych
i roślinnych marki Tarczyński, docierając do wielu konsumentów nie tylko w Polsce, ale również na świecie.

Dzięki wysokiej zawartości białka niezwierzęcego produkty będą korzystnie wpływały na zdrowie konsumentów, dostarczając im wysoko przyswajalnych protein o prozdrowotnym profilu aminokwasowym. To zarówno uzupełnienie codziennej diety, jak i wsparcie organizmu w procesie rekonwalescencji. Nowy preparat będzie zawierał aminokwasy, taurynę i peptydy o udowodnionym działaniu przeciwnadciśnieniowym, przeciwcukrzycowym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym
i przeciwnowotworowym, dzięki czemu będzie naturalnym, alternatywnym źródłem rozwoju żywności prozdrowotnej
– mówi Kamil Wawrzyniak, Członek Zarządu oraz Dyrektor Technologii, Badań
i Rozwoju firmy Tarczyński S.A.

Projekt jest na liście dofinansowań Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Wysokość dotacji to 37,8 mln zł przy całkowitej wartości projektu 98,8 mln zł.

Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus