Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus

Łukasz Dębski powraca na stanowisko CEO Big Cheese Studio

Do zarządu Big Cheese Studio S.A. - łódzkiego studia gamedev, stojącego za sukcesem gry Cooking Simulator, wraca Łukasz Dębski. Od 2018 roku współtworzył BCS, odegrał kluczową rolę w prowadzeniu prac nad stworzeniem i rozwojem gry Cooking Simulator. Od 2021 roku piastował stanowisko prezesa zarządu i prowadził spółkę przez istotne momenty rozwoju, m.in. wprowadził ją na główny rynek GPW w Warszawie. Po ogłoszonej dziś zmianie zarząd studia tworzą Łukasz Dębski, który ponownie objął funkcję CEO oraz Łukasz Robert Włodarczyk - współzałożyciel firmy Silk Road Games S.A., która w sierpniu br. nabyła ponad 41 proc. akcji BCS (BIGCHEESE).

- Zmiana właścicielska w BCS skłoniła mnie do zgłoszenia swojej kandydatury do powrotu. Ta firma była i jest dla mnie szalenie ważna. Cieszę się, że po wielu miesiącach poza BCS, wróciłem do jej struktur i jako CEO mogę znów pracować na jej kolejne sukcesy. Wspólnie z zespołem, z którym pracowałem od 2018 roku, osiągnęliśmy sukces, tworząc sprzedażowy hit - Cooking Simulator. Jestem przekonany, że najlepsze dopiero przed nami. Wierzę, że moje wieloletnie doświadczenie w branży gier pozytywnie przełoży się na dalszy rozwój spółki. Planuję wzmocnić pozycję BCS nie tylko na rynku polskim, ale i międzynarodowym. Przede mną kilka tygodni ponownego wdrożenia się w struktury spółki, po których jako zarząd przedstawimy bardziej szczegółowy plan rozwoju BCS - mówi Łukasz Dębski, CEO Big Cheese Studio S.A.

Łukasz Dębski był kluczową osobą stojącą za sukcesami Big Cheese Studio S.A. To pod jego przewodnictwem spółka zdobyła liczne nagrody i uznanie na rynku gamedev. Ponowne objęcie przez niego stanowiska CEO BCS związane jest z planami dalszego rozwoju firmy oraz powrotu na ścieżkę dynamicznego wzrostu. Łukasz Dębski planuje rozwijać i wzmocnić portfolio projektów firmy oraz docelowo skupić się na większej dywersyfikacji w zakresie kreowanego IP.

To nie jedyne zmiany w BCS. Nadzwyczajne walne zgromadzenie spółki we wrześniu br. powołało również nowy skład rady nadzorczej, w skład której wchodzą obecnie Grzegorz Dymek, Michał Pietrzkiewicz, Piotr Lembas, Paweł Świdziński i Łukasz Andrzejczak. Zmiany mają na celu wzmocnienie kierownictwa i strategii rozwoju firmy w najbliższych latach.

W sierpniu br. do zarządu Big Cheese Studio S.A. dołączył Łukasz Robert Włodarczyk - współzałożyciel Silk Road Games S.A. Wcześniej spółka specjalizująca się w dystrybucji gier na licencjonowanym rynku chińskim, nabyła ponad 41 proc. akcji BCS za 22,4 mln zł. W porozumieniu z innymi akcjonariuszami SRG posiada łącznie blisko 50 proc. akcji łódzkiego studia. Jako członek zarządu - Łukasz Robert Włodarczyk wyraził pełne poparcie dla powrotu Łukasza Dębskiego na stanowisko CEO Big Cheese Studio S.A.

- Jestem przekonany, że powrót Łukasza Dębskiego do Big Cheese Studio S.A. to bardzo dobra decyzja. Łukasz to lider, który potrafi inspirować i wyznaczać kierunki rozwoju. Zna tę firmę jak nikt inny i wierzę, że jego wizja i skłonność do ciężkiej pracy pomogą nam osiągnąć jeszcze większe sukcesy. Cieszę się, że wspólnie będziemy mogli pracować nad rozwojem BCS w pełnym zrozumieniu tego, jak ważne jest dobre zarządzanie zespołem - mówi Łukasz Robert Włodarczyk, członek zarządu Big Cheese Studio S.A. oraz współzałożyciel Silk Road Games S.A.

W trakcie posiedzenia Rady Nadzorczej Big Cheese Studio S.A. z dnia 2 października br. z dotychczas zajmowanych stanowisk odwołano Łukasza Zabłockiego, który pełnił funkcję CEO BCS oraz Rafała Szymańskiego - członka zarządu spółki.

W ramach nowej strategii Big Cheese Studio S.A. planowane jest wprowadzenie kilku nowych projektów, które mają przyciągnąć zarówno doświadczonych graczy, jak i nowicjuszy oraz rozwijanie tytułów studia, które już są dostępne na rynku. Z Łukaszem Dębskim na czele firma ma nadzieję utrzymać pozycję wiodącego gracza na rynku gier symulacyjnych.

Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus