Marnowanie wody to wciąż duży problem w Polsce i na świecie. Z kolei jej oszczędzanie wcale nie jest trudne i nie musi wiązać się z jakimikolwiek wyrzeczeniami. Jest zaś przejawem troski o środowisko naturalne i generuje oszczędności w domowym budżecie. Wprowadzenie zasady oszczędzania wody warto rozpocząć tam, gdzie zużywa się jej największe ilości, a zatem w kuchni. Poznaj więc nasze sprawdzone sposoby na oszczędzanie wody w kuchni.
Oszczędzanie wody – dlaczego jest takie ważne?
Oszczędzanie wody w domu powoli staje się konieczne. Coraz dłuższe okresy bezdeszczowe sprawiają, że latem w niektórych regionach Polski zaczyna jej brakować. Włodarze miast i gmin nierzadko decydują się w takiej sytuacji na bezkompromisowe kroki i na przykład odcinają dostęp do wody mieszkańcom na kilka godzin w ciągu doby. Zmniejszenie jej zużycia jest więc potrzebne nam wszystkim. Nie da się ukryć również, że mniejsze zużycie wody, to niższe rachunki, a marnowanie wody, to po prostu marnowanie pieniędzy. Dlatego warto znać skuteczne metody oszczędzania.

Zlewozmywak granitowy Kernau KGS I 60 1B RETRO
(źródło: https://www.kernau.com/produkt/zlewozmywak-kgs-i-60-1b-retro-pure-white.html)
Sposoby oszczędzania wody – sprzęty AGD
Zmywarka
Czy wiesz, że podczas zmywania ręcznego zużywamy kilkadziesiąt litrów wody, podczas gdy nowoczesna zmywarka, nawet gdy jest wypełniona po brzegi, potrafi skutecznie umyć naczynia w 6-7 litrach wody? Starsze lub mniej oszczędne modele mogą potrzebować jej nico więcej – od 13 do 15 litrów, to jednak wciąż znacznie mniej, niż w przypadku zmywania naczyń w zlewozmywaku. Szacuje się, że zużycie wody podczas zmywania mechanicznego jest o 4 razy mniejsze, niż podczas zmywania ręcznego. Średnią ilość wody, jakie urządzenie wykorzystuje w trakcie 1 cyklu i w ciągu roku, możemy sprawdzić na etykiecie energetycznej. Koniecznie przeczytajmy ją przez zakupem konkretnej zmywarki.
Jeżeli jesteśmy już w posiadaniu zmywarki, również możemy korzystać z niej tak, by urządzenie pobierało mniejsze ilości wody. Starajmy się rozpoczynać zmywanie dopiero wtedy, kiedy kosze urządzenia są zapełnione. A jeżeli jesteśmy zmuszeni do puszczenia cyklu przy niepełnym wsadzie, stosujmy dodatkowe opcje, ograniczające pobór wody. W zmywarkach znajdziemy takie funkcje, jak „Połowa załadunku”, skrócenie czasu zmywania czy program ekologiczny – naprawdę warto z nich korzystać, jeżeli zależy na niższym zużyciu wody.

Zmywarka do zabudowy (60 cm) KERNAU KDI 6443 I
(źródło https://www.kernau.com/produkt/zmywarka-do-zabudowy-kdi-6443-i.html)
Bateria kuchenna
Bateria zlewozmywakowa przede wszystkim powinna być szczelna. Wystarczy niewielki przeciek, by w ciągu dnia zmarnować kilka, a w ciągu miesiąca nawet do 200 litrów wody. Niepozorne „kap-kap” może być naprawdę zgubne. Naprawa baterii nie jest trudnym zadaniem, z reguły wystarczy wymienić uszczelkę lub głowicę. Jeżeli natomiast odkładamy ją zbyt długo, może doprowadzić do całkowitego zniszczenia kranu, ale też blatu i innych elementów wyposażenia kuchni znajdujących się w jego okolicy.
Kupując baterię do kuchni, niekiedy bagatelizujemy jej wybór. Pamiętajmy jednak, że to element, z którego będziemy korzystać naprawdę często, dlatego też warto by był on sprawny przez jak najdłuższy czas. Podejdźmy do tego zakupu świadomie – tak jak do zakupu pozostałych sprzętów AGD, i postawmy na baterię od sprawdzonego producenta, która będzie się dobrze prezentować, ale też posłuży nam przez długie lata. Zwróćmy uwagę również na to, że bateria jednouchwytowa da nam możliwość znacznie szybszego ustawienia pożądanej temperatury wody, niż model posiadający dwa, oddzielne kurki.

Bateria stalowa KERNAU KWT 36 PO MATT BLACK
(źródło: https://www.kernau.com/produkt/bateria-kwt-36-po-matt-black.html)
Pralka
Zdarza się, że w kuchni ustawiamy także pralkę. To wygodne rozwiązanie, jeżeli nie ma na nią miejsca w łazience. Podobnie, jak i w przypadku zmywarki, w pralce również znajdziemy programy i funkcje, za sprawą których urządzenie będzie zużywać mniejsze ilości wody. Ważny jest jednak też właściwy dobór programów do wielkości załadunku. Przy mniejszym wsadzie możemy korzystać z krótkich, kilkudziesięcio- czy kilkunastominutowych cykli. Możemy też zredukować liczbę płukań lub wybrać takie opcje jak „Połowa załadunku” czy skrócenie czasu prania.
Jak zaoszczędzić wodę podczas gotowania?
Wodę w kuchni możemy oszczędzać nie tylko w trakcie zmywania czy prania, lecz także podczas gotowania. W jaki sposób? Zanim rozpoczniemy przyrządzanie posiłku, musimy umyć potrzebne warzywa i owoce. Jeżeli mamy do umycia większą porcję, nie róbmy tego pod bieżącą wodą. Lepiej nalać wodę do miski, aby opłukać w niej produkty. W ten sposób zrobimy to również szybciej, a więc dodatkowo oszczędzimy czas. Jeżeli mamy taką możliwość, gotujmy na parze. Tak przygotowywane warzywa czy mięsa są zdrowsze, a do ich ugotowania potrzeba mniej wody, szczególnie gdy jednocześnie gotujemy na kilku poziomach.
Przy standardowym gotowaniu, o ile nie ma do tego przeciwwskazań, gotujmy pod przykryciem – mniej wody „ucieknie” z garnka pod postacią pary, dzięki czemu unikniemy konieczności jej dolewania. Wielkość garnka powinna być dopasowana do ilości przygotowywanej żywności, należy też dobrać właściwą pokrywkę, która w pełni zabezpieczy naczynie.
Kiedy gotujemy wodę w czajniku, wstawiajmy jej tylko tyle, ile zdołamy jej wykorzystać. To także patent na oszczędzanie energii.

Zestaw urządzeń KERNAU KBOS 641 BI
(źródło: https://www.kernau.com/produkt/zestaw-piekarnik-plyta-indukcyjna-kbos-641-bi.html)
Oszczędzanie wody – sposoby stosowane w kuchni podczas zmywania
W kuchni możemy zastosować jeszcze kilka innych trików, które pozwolą nam ograniczyć zużycie wody:
- zawsze zakręcaj kran – nie dopuszczaj do sytuacji, w której woda leje się bez potrzeby,
- nie odkładaj mycia naczyń – z zaschniętymi zabrudzeniami trudno będzie poradzić sobie nawet zmywarce, dlatego niezbędne może się okazać ponowne mycie naczyń, co zwiększy zużycie wody,
- jeżeli zmywasz naczynia ręcznie, nie rób tego pod bieżącą wodą. Najpierw zgromadź odpowiednią liczbę brudnych naczyń, następnie zatkaj komorę zlewozmywaka korkiem i napełnij ją wodą z płynem. Z bieżącej wody korzystaj wyłącznie podczas płukania,
- stosuj ekologiczne środku myjące – szybciej spłuczesz je z powierzchni naczyń,
- nie myj śmieci przed ich wyrzuceniem – mycie plastikowych opakowań i szklanych butelek w domu nie jest konieczne. Przed przetworzeniem odpady, które można poddać recyklingowi, zostaną wyczyszczone przemysłowo. Dodatkowe płukanie śmieci oznacza więc niepotrzebne marnowanie wody.
Jak zmniejszyć zużycie wody – przydatne gadżety
Kolejnym sposobem na oszczędzanie wody może być zakup gadżetów i akcesoriów, które nam w tym pomogą. Choć niepozorne, mogą naprawdę przysłużyć się do obniżenia rachunków.
Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w perlator, jeżeli nasza bateria nie jest oryginalnie w niego wyposażona. To niewielkie sitko umieszcza się w wylewce kranu. Ma ono za zadanie napowietrzać strumień wody. Jego obecność sprawia, że przy niezmienionym ciśnieniu wody, zużywamy jej znacznie mniej. Wylicza się, że zastosowanie perlatora pozwala na redukcję zużycia wody aż o 60%. Oszczędzaniu wody sprzyjają również takie akcesoria do baterii, jak regulator strumieniowy czy ogranicznik przepływu.
Dla niektórych dobrym rozwiązaniem będzie też bateria bezdotykowa, czyli wyposażona w czujnik, który uruchamia wodę, jeżeli podłożymy ręce pod kran i automatycznie wyłącza ją po jakimś czasie. Sprzęt ten częściej stosuje się w łazienkach, ale jeżeli pamiętanie o konieczności zakręcania kranu sprawia nam trudność, bateria z czujnikiem sprawdzi się również w kuchni.
Kolejne z praktycznych gadżetów to dzbanki filtrujące i butelki na wodę. Dzięki nim możemy zrezygnować z wody butelkowanej na rzecz tej płynącej z kranu. Dlaczego to takie ważne? Produkcja plastiku pochłania bardzo duże ilości wody, dlatego ograniczając jego wykorzystanie, znacznie mniej jej marnujemy, oszczędzając przy tym również pieniądze.

Bateria stalowa KERNAU KWT 27 GUN METAL
(źródło: https://www.kernau.com/produkt/kwt-27-gun-metal.html)
Ponowne wykorzystanie wody
Najważniejsze wskazówki dotyczące oszczędzania wody nie mogą obyć się bez tipów odnoszących się do jej recyklingu. Jak ponownie wykorzystywać wodę?
- Nie wylewaj resztek wody, o ile możesz je wykorzystać – wodę z dzbanków filtrujących czy pozostałą w bidonie po treningu lub podróży możesz wykorzystać do podlania domowych kwiatów, roślin ogrodowych, grządek czy ziół hodowanych w kuchni.
- W ten sam sposób możesz wykorzystać wodę pozostałą po gotowaniu niektórych produktów spożywczych, np. warzyw czy jajek. Jest ona bogata w składniki odżywcze, dlatego po wystudzeniu śmiało możesz podlać nią kwiaty. Ważne jednak, by podczas gotowania ograniczać ilość stosowanej soli.
- Woda, w której gotowaliśmy warzywa, może stać się bazą do pysznej zupy czy sosu.
Oszczędzanie wody a spożywane produkty spożywcze
Podobnie jak o śladzie węglowym, możemy mówić też o śladzie wodnym. Uprawa niektórych roślin pochłania bardzo duże ilości wody, jednak najwięcej zużywa się jej do hodowli zwierząt. Dlatego również to, co jemy wpływa na to, ile wody zużywa się globalnie. Żywność do wyprodukowania której potrzeba najwięcej wody to m.in.: mięso, mleko i jego przetwory, ryż, owoce, pszenica, makaron czy orzechy. Najmniej wody potrzeba natomiast do wytworzenia takich produktów jak ziemniaki, cukinia, grzyby, rośliny strączkowe czy jarmuż. Jak widać, również to, co ląduje na naszym talerzu, ma wpływ na środowisko i ilość wykorzystywanej wody pitnej. Najlepiej więc wybierać produkty sezonowe, wytwarzane regionalnie.